Türkiye sularında, tavsiye edilen en iyi on dalış noktasından beşi Antalya bölgesinde yer almaktadır.Ayrıca bölgede dünyaca önemli on iki dalış noktası bulunmaktadır. 12 ay boyunca neşeli dalışlara izin veren ılıman iklimiyle Antalya, adrenalin tutkunları için vazgeçilemez güzelliklere sahiptir. Bazı bölgelerde dalış yasağı bulunmaktadır. Bu nedenle bireysel dalmak isteyenler, öncesinde Dalış Okulları’ndan bilgi almalıdır. Çok sayıda profesyonel hizmetler veren dalış okullarıyla öne çıkan bölgemizde, her yıl yarım milyondan fazla dalış gerçekleşmektedir. Antalya’nın en sevilen özelliklerinden birisi de her seviyedeki dalıcılar için çok zengin seçenekler sunmasıdır. Antalya merkezinde dalış için falezler uzun bir blok oluşturur ve günübirlik zaman harcamak isteyenler için harika bir fırsattır. Bugüne dek birçok belgesele konu olan Fransız Batığı ve Sıçan Adası’nın çevresi Antalya’nın diğer önemli dalış noktalarıdır.
Fransız Batığı
Hemen Antalya liman girişinde bulunan Fransız askeri nakliye gemisi 20-32 metre derinliklerde yatmaktadır. Antalya Yat Limanı’nın 1 kilometre açığında, şamandıranın altında yatan batık, 1942 yılında savaş sırasında batırılan “St. Didier” adlı Fransız savaş gemisine aittir. 1946 ve 1974 yılları arasında yapılan çalışmalarda geminin içindeki yükün büyük bir bölümü çıkarılmıştır. Hastane destek gemisi görünümünde olan bu geminin içinde cephane ve çöl şartlarına uygun arabalar bulunmaktaydı. Bugün üzerinde pek bir şeyin kalmadığı batık, yine de dalgıçların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise yat limanı ağzına yakınlığı dolayısıyla tekne trafiğinin fazla olmasıdır. Bu dalış noktası için Antalya Valiliği’nin izni alınmalıdır.
Falezler
Falez oluşumları 14 metreden 25 metreye kadar inen derinliklere sahiptir. Girişin kolay olması nedeniyle serbest dalıcılar için idealdir. Konyaaltı Plajı’na inen varyantın altında kalan bölüm, bölgenin en ilginç yeridir. 25 metreye kadar inilebilen bölge, suyun altında kalmış olan muhteşem görsellikteki falezleri ve üzerindeki canlı yaşamı görmeye olanak tanır. Kayalardan sızan tatlı suların deniz ile karışarak sunduğu berraklık ise dalıcılar için ayrı bir sürprizdir.
Sıçan Adası
Antalya’nın batısında Büyük Liman’a birkaç kilometre uzaklıkta bulunan, bir piknik ve plaj alanı olan Topçam bölgesinin karşısında yer alan bu küçük ada, dalıcıların ilgisini çeken bir başka bölgedir. Sahile bakan batı yakası sığdır. Zemin genellikle ince kum ile kaplıdır. Sıçan Adası’nın en ilgi çekici bölümü kuzeydoğu yakasıdır. Kayalık dip yapısı 22 metreye kadar uzanarak dalıcılar için hoş bir görsellik sunmaktadır. Aynı zamanda doğusunda ufak bir mağaranın olması dalıcılar için güzel bir sürpriz yaratmaktadır. Batıdan esen poyrazın dalga yaratmamasına rağmen rüzgâr şiddetine bağlı olarak kuvvetli yüzey akıntılarına neden olabilir.
Dornier Batığı
1968 yılında Türk Hava Kuvvetleri’ne katılan ve Kıbrıs Barış Harekâtı’nda da kullanılan Dornier tipi savaş uçağı, 1998 yılında hurdaya ayrıldıktan sonra dalış turizmi için 2010 yılında Antalya Yat Limanı açıklarında batırılmıştır. Batık 25 metre derinde bulunmaktadır.
Kemer
Ülkemizde dalış okullarının en çok bulunduğu ve mavi bayraklarıyla dünyaca ünlü bu turistik belde, bünyesinde çok çeşitli dalış alternatiflerine sahiptir. Zengin bir Akdeniz canlı topluluğu olan Kemer sularında, Kızıldeniz’e ait balık türlerine de rastlanmaktadır. Bölgenin zengin bir dalış noktası olan Üç Adalar’da iri vatozlara, müren balıklarına, karavidelere, yılın belirli zamanlarında orkinos ve barakuda sürülerine rastlanmaktadır.
Kiriş Mağara Koyu
Kemer Yat Limanı’ndan dalış teknesiyle 15 dakika mesafededir. Rüzgâr ve dalgaya karşı korunaklı bir koydur. Bu koyun sığ başlaması ve uzantısının 18 metreye varan bir derinliğe sahip olması hem yeni başlayan hem de sertifikalı dalgıçlar için çok uygun bir dalış noktasıdır. Sarp kayalarla çevrili bu koy; adını bölgede bulunan iki küçük mağaradan alır. Aynı zamanda su altında da görülmeye değer küçük mağaraların ve tünellerin oluşu ve en önemlisi bu koydan Kabarcık Mağarası’na su altından rahatlıkla ulaşılabilmesi, bu dalış noktasını öne çıkartarak son derece ilginç kılmaktadır.
Akvaryum Koyu
Kemer’in en beğenilen dalış noktalarından biri olan bu koy, dalışa yeni başlayanlar için idealdir. Akvaryum Koyu, Kemer Yat Limanı’na 18 dakika mesafededir. Ulaşım sadece denizden sağlanmaktadır. Sarp kayalar ve çam ağaçlarıyla çevrili olan koyda, bir de güzel bir çakıl plaj bulunmaktadır. Rüzgâr ve dalgaya karşı korunaklı plajından dolayı istenen her türlü sığlıkta dalışa başlamaya elverişlidir.
Fener-Tünel
Her seviyeden dalgıçlara hitap eden Fener dalış noktası, Kemer Yat Limanı’na 7 dakika mesafededir. Kayalıklarla kaplı olan bölgede birçok irili ufaklı tünel ve kaya oluşumlarına rastlanmaktadır.
Paris II Batığı
Kemer Yat Limanı’ndan 7 dakika gibi kısa sürede ulaşılabilen Paris II, bölgenin dünyada en çok tanınan dalış noktasıdır. Batık, 21-31 metre derinlikte, tamamen kumdan oluşan bir zemin üzerinde yatmaktadır. Deniz tabanında adeta yüzer gibi bir görüntü sergilediği söylenen Fransız Batığı Paris II, 1917 yılının Eylül ayında, Topçu Teğmen Mustafa Ertuğrul Aker komutasındaki küçük bir Türk taburunun, Koca Burun Tepe’sinden 7.7’lik çapta açtığı top ateşi sonucunda batmıştır.